Häät Varpaisjärvellä

Papilta voi kysyä lisätietoja kaikista avioliittoon vihkimisen asioista, joten ole yhteydessä suoraan kirkoherra Olli Kortelaiseen, 050 3311 441, olli.kortelainen@evl.fi. Häiden järjestelyihin sekä kirkon ja muiden tilojen varauksiin liittyvissä asioissa sinua palvelee Palvelutoimisto ja keskusrekisteri.

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten... " (Laul. L. 8: 6)

Avioliitto perustuu vihkiparin omaan valintaan ja päätökseen. Pappi ei liitä vihittäviä yhteen, vaan he itse päättävät ottaa toisensa aviopuolisoiksi.  Ilmaistessaan tahtonsa rakastaa toinen toistaan vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa, jotta kumpikin voisi olla siinä onnellinen. Keskeistä vihkimisessä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon. Seurakunta rukoilee Jumalan siunausta avioparille.

Esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä on avioliittoon aikovien pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa (jota ennen kutsuttiin kuulutuksiksi) joko morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan seurakuntatoimistosta tai missä tahansa maistraatissa. Varpaisjärvellä ole yhteydessä Palvelutoimisto ja keskusrekisteriin. Todistuksen saa kahdeksantena päivänä tutkinnan pyytämisestä ja se on voimassa neljä kuukautta. Kuulutukset voidaan lukea kirkossa ja ilmoittaa myös paikallislehdessä, jos vihkipari niin haluaa.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä myös sähköisesti verkkopalvelun avulla. Palvelun käyttäjä voi tunnistautua palvelussa pankkitunnuksien avulla, jolloin valtaosa tarvittavista liittyjän tiedosta saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä. Palvelu löytyy osoitteesta esteidentutkinta.fi.

Vihkikeskustelu

Papin ja hääparin etukäteistapaamisella on monta tarkoitusta. Varpaisjärven papilla on tapana käydä vihittävien kanssa kirkossa tutustumassa vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumisia ja muuta toimituksen kulkua. Vihkijälle on myös tärkeää tutustua hääpariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Hääpari voi kertoa omista toivomuksistaan. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja avioliiton merkitys.

Vihkimusiikki

Kanttoriin on hyvä ottaa etukäteen yhteyttä, jotta voidaan keskustella vihkimusiikista, häämarsseista ja mahdollisista musiikkiesityksistä. Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan aina jumalanpalvelus. Siksi musiikkia valittaessa on otettava huomioon, minkälaiset kappaleet ovat tyyliltään ja sanoituksiltaan kirkkoon ja vihkikaavan sisältöön sopivia. Tutuimmat häämusiikkitoiveet ehtivät kanttorille hyvin vielä viikkoakin ennen toimitusta, mutta jos hääpari haluaa erityistä tai oudompaa häämusiikkia, niin kannattaa ottaa kanttoriin yhteyttä jopa muutama kuukausi ennen vihkimistä. Uruilla voi soittaa monenlaista musiikkia, mutta kokemus on osoittanut, että uruilla soitettavaksi soveltuu parhaiten uruille sävelletty musiikki. Koska kanttori vastaa kaikesta kirkossa soitettavasta musiikista, kanttoriin on hyvä olla yhteydessä siinäkin tapauksessa, että vihkipari tuo omat muusikkonsa vihkitilaisuuteen.

Kirkollinen vihkiminen

Vihkimisen luontevin paikka on kirkko. Se voidaan toimittaa myös kotona tai jossakin muussa papin kanssa erikseen sovittavassa paikassa. Toimituksessa on oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa. Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan aina jumalanpalvelus. Vihkimisen ajankohdasta sovitaan papin kanssa tai kirkkoherranvirastossa. Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa, jos molemmat ovat rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä tai jos toinen on rippikoulun käynyt kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Näitä ovat:

Ortodoksinen kirkkokunta

Finlands svenska Adventkyrka

Finlands svenska babtitsamfund

Finlands svenska metoditskyrka

Fria Missionsförbundet

Katolinen kirkko Suomessa

Kristillisten tekojen kirkko

Luterilainen Sanan yhdyskunta

Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta

Suomen Adventtikirkko

Suomen Anglikaaninen kirkko

Suomen baptistiyhdyskunta

Suomen helluntaiherätys

Suomen metodistikirkko

Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko

Suomen vapaa ev.lut. seurakuntaliitto

Suomen Vapaakirkko

Yksityinen Kreikkalaiskatolinen Kirkollinen Yhdyskunta Viipurissa

Avioliiton kirkollinen siunaaminen

Jos vihkipari ei halua kirkollista vihkimistä tai sitä ei voida toimittaa, avioliitto solmitaan siviilivihkimisellä. Se toimitetaan maistraatissa. Siviilivihkimisen jälkeen voidaan pyydettäessä toimittaa avioliiton kirkollinen siunaaminen.

Vihkitoimituksen kulku

Vihkipari tulee alttarille niin, että morsian on sulhasen vasemmalla puolella. Jos isä saattaa morsiamen, sovitaan isän ja morsiamen tulojärjestys sekä heidän ja sulhasen kohtaamispaikka erikseen. Samoin sovitaan kaason ja parhaan miehen tehtävät. Vihkipuheessa pappi kertoo avioliiton merkityksestä ja pyrkii antamaan eväitä liittoa varten. Vihkikaavan eri vaihtoehdoista kannattaa keskustella papin kanssa ennen vihkitoimitusta. Varpaisjärven seurakunnassa vihkiminen toimitetaan yleensä seuraavan kaavan mukaisesti:

(Suluissa olevat kohdat voidaan jättää pois.)

Johdantomusiikki

Alkusiunaus ja johdantosanat

Psalmi

Rukous

Raamatunluku

Puhe

Kysymykset

Sormusrukous (ja sormuslupaukset)

Avioliiton vahvistaminen ja avioliiton siunaaminen

(Vihkivirsi, -laulu tai muuta sopivaa musiikkia)

Yhteinen esirukous ja Isä meidän –rukous

Herran siunaus

Lähettäminen

Päätösmusiikki

Seurakunta seisoo johdanto- ja päätösmusiikin aikana. Vihkipari polvistuu avioliiton siunaamisen ajaksi.