Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelus Varpaisjärven kirkossa sunnuntaisin klo 10.00. Tervetuloa, sinut on kutsuttu!

Kuluvan kuun tulevat jumalanpalvelukset löydät tapahtumakalenterista täältä >>

Jumalanpalveluksella tarkoitetaan kirkon jumalanpalveluselämään kuuluvaa tapahtumaa, esimerkiksi messua, kastetta, hautaan siunaamista tai rukoushetkeä. Suomen kielen sana jumalanpalvelus ilmaisee tapahtuman luonteen: toisaalta Jumala palvelee ihmistä ja toisaalta ihminen palvelee Jumalaa. Seurakunnan pääjumalanpalvelusta vietetään Varpaisjärvellä joka sunnuntai ja kirkollisina juhlapyhinä. Jumalanpalveluksen alkamisaika sunnuntaisin on yleensä klo 10.

Ehtoollisjumalanpalveluksen perinteinen kirkollinen nimitys on messu, joka tulee latinan kielen sanasta missa, joka taas viittaa kirkon lähetystehtävään. Sunnuntain eli Herran päivän messun viettäminen on kristillisen seurakunnan elämän keskus. Messussa ylösnoussut Kristus on läsnä seurakunnan keskellä (Matt. 18:20). Messun vietossa kirkko elää todeksi sen, mitä se uskoo ja julistaa. Jumalanpalvelus, jossa ei vietetä ehtoollista, on nimeltään sanajumalanpalvelus. Muita Varpaisjärven kirkossa vietettäviä jumalanpalveluksia ovat esimerkiksi perhekirkot, viikkomessut, nuorten jumalanpalvelukset, iltakirkot, rukoushetket, koulun jumalanpalvelukset ja tuomasmessut.

Jumalanpalvelusta johtaa yleensä pappi. Jumalanpalveluksen toimittamiseen voi osallistua useampikin pappi ja papilla voi olla myös maallikkoavustajia. Jumalanpalvelusta johtavaa pappia kutsutaan liturgiksi. Kirkkomusiikista vastaa kanttori ja kirkkotilan kaunistamisesta suntio. Seurakuntalaiset voivat myös osallistua erilaisiin palvelutehtäviin. He voivat esimerkiksi lukea raamatuntekstejä, laulaa tai soittaa musiikkiryhmissä, toimia rukousavustajina yhteisessä esirukouksessa tai koota kolehtia. Seurakuntalaisten on mahdollista ottaa vastuuta myös jumalanpalveluksen suunnittelu- ja valmistelutehtävistä. Jos olet kiinnostunut jumalanpalvelustehtävistä, ota yhteyttä seurakunnan kirkkoherraan tai kanttoriin.

Alttarialueella oleva maalaus viimeisestä ehtoollisesta.