Varpaisjärven viriili maalaisseurakunta kutsuu mukaan!

1800-luvun lopulla syntyi suurissa Pohjois-Savon seurakunnissa, niiden etäisimmissä kylissä ja varsinkin kappeleiksi muodustuneilla alueilla halu itsenäistyä omaksi seurakunnaksi. Näin tapahtui myös suuressa Nilsiän emäseurakunnassa. Se jakaantui kolmeen osaan: eteläinen osa Muuruveden, keskinen Nilsiän ja pohjoinen Varpaisjärven (alun perin Kangaslahden) seurakunniksi. Itsenäistyminen tapahtui itsensä Venäjän keisarin majesteetillisella päätöksellä jo kesäkuun 8. päivänä 1901, mutta eri syistä johtuen seurakunta perustettiin virallisesti vasta 1.1.1910.

Vuonna 2016 Varpaisjärven seurakunta on n. 2 300 jäsenen vireä maalaisseurakunta Ylä-Savossa. Seurakunnan ylpeydenaihe on vuonna 1904 valmistunut Pyhän Mikaelin kirkko, johon seurakunta kokoontuu viikottain jumalanpalveluksiin ja muihin tilaisuuksiin. Seurakunnan hautausmaa sijaitsee aivan kirkonkylän tuntumassa ja sankarihaudat kirkon pihamaalla. Kirkkoherranvirasto ja seurakuntatalo sijaitsevat kirkkoa vastapäätä. Seurakunnan leirikeskuksena toimiva kesäkoti sijaitsee Syväri-järven rannalla Karsanlahdessa n. 18 km kirkonkylältä.

Varpaisjärven seurakunta on osa Ylä-Savon seurakuntayhtymää ja kuuluu Iisalmen rovastikuntaan.