Rippikoulut 

 

Rippikoulutyöstä Varpaisjärven seurakunnassa vastaa:

Nuorisotyönohjaaja Meiju Saastamoinen 

(50% Varpaisjärvi, 50% Lapinlahti) 

puh. 044 733 5266, meiju.saastamoinen@evl.fi

 

Joululomalla 16.12.2017 - 7.1.2018

 

 

"Rippikoulun yleistavoitteena on, että nuori vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä."

            Suomen ev.lut.kirkon valtakunnallinen rippikoulusuunnitelma

 

Rippikoulun käynyt ja konfirmoitu seurakuntalainen

- saa oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella

- saa ryhtyä kummiksi

- saa kirkollisen avioliittoon vihkimisen

- saa asettua ehdolle seurakuntavaaleissa

 

 

RIPPIKOULU VARPAISJÄRVELLÄ 2017-2018

 

vk 37 Rippikouluun ilmoittautuminen

Rippikoulukirjeet saapuvat koteihin. Rippikouluun ilmoittautuminen seurakunnan kotisivuilla alkaa: www.varpaisjarvenseurakunta.fi.

Ke 27.9.2017 klo 18.00-19.30 Rippikoulun infoilta ja ilmoittautuminen päättyy

Rippikouluinfo on tarkoitettu rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen. Tilaisuus alkaa kirkossa iltahartaudella (Vesper) klo 18.00, jonka jälkeen infotilaisuus seurakuntasalissa. Rippikouluinfossa rippikoululaisille jaetaan riparipassit sekä annetaan ohjeistus niiden käyttöön. Sekä rippikoululaisen että huoltajan läsnäolo infoillassa on välttämätöntä. Rippikouluun ilmoittautuminen päättyy.

Su 8.10.2017 klo 10.00-13.30 Perhemessu ja kirkkoontutustuminen

Kutsumme Mikkelinpäivän perhemessuun rippikoululaisten lisäksi myös rippikoululaisten perheet ja kummit! Messussa voi käydä ehtoollisella yhdessä rippikoululaisten kanssa ja näin aloitetaan yhteinen rippikoulutaival. Rippikoululaisten päivä jatkuu ruokailulla ja opetustuokiolla messun jälkeen. Opetustuokiossa rippikoululainen oppii kirkkokäytäntöjä, saa ehtoollisopetusta sekä tutustuu omaan kotikirkkoonsa. Sekä messu että opetustuokio ovat rippikoululaiselle välttämättömiä.

Su 29.10. klo 13.00 Nuorten konsertti

Rippikoululaisille ja koko kylälle avoin nuorten konsertti on osa rippikoulua ja siitä saa merkinnän rippikoulupassiin.

Su 28.1.2018 Rovastikunnallinen rippikoulusunnuntai Pyhäsalmessa

Valtakunnallista rippikoulupyhää vietetään rovastikunnallisen rippikoulusunnuntain merkeissä Pyhäsalmella. Tapahtuma kokoaa yhteen satoja rippikoululaisia ympäri rovastikuntaa. Tapahtumassa on konsertti. Tästä retkestä lähetetään erillinen retkikirje, jossa kerrotaan tarkemmin retken sisällöstä ja aikataulusta.

Ke 14.2. klo 18.00-19.00 Tuhkakeskiviikon messu

Tuhkakeskiviikko aloittaa pääsiäistä edeltävän paastonajan! Tässä messussa pääset nauttimaan ehtoollista ja saat tuhkasta tehdyn ristinmerkin otsaasi. Messu on rippikoululaiselle välttämätön, mutta myös perhe ja kummit ovat tervetulleita mukaan!

Su 22.4.2018 klo 10.00-13.30 Gospelkirkko ja työalarastit

Huhtikuussa toivotamme rippikoululaiset perheineen gospel-kirkkoon, jossa raikuvat nuorten veisut! Kirkon jälkeen rippikoululaisille on järjestetty ruokailu ja päivä jatkuu oppituokion merkeissä. Päivän aikana rippikoululainen tutustuu seurakunnan eri ammatteihin sekä kirkkovuoden kulkuun. Sekä kirkkohetki että opetustuokio ovat rippikoululaiselle välttämättömiä.

16.5.2018 klo 18.00-20.00 Rippileirin infoilta

Rippileirin infoilta on tarkoitettu rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen. Tilaisuus alkaa kirkossa iltahartaudella (Vesper) klo 18.00, jonka jälkeen infotilaisuus seurakuntasalissa. Tilaisuudessa jaetaan tärkeitä tietoja liittyen rippileiriin ja konfirmaatioon sekä jaetaan rippileirin osallistujakortit. Myös riparipassin palautus tapahtuu tässä tilaisuudessa! Sekä rippikoululaisen että huoltajan läsnäolo infoillassa on välttämätöntä.

ti 5.- ti 12.6.2018 Rippileiri Hirsikankaalla

Rippileiri järjestetään luonnonkauniilla paikalla Sukevalla Hirsikankaan leirikeskuksessa.

17.6.2018 klo 10.00 Konfirmaatio Varpaisjärven kirkossa

 

MUUTA RIPPIKOULUUN KUULUVAA:

Rippikouluopetusta kouluajalla keväällä 2018

Yllä olevien tapahtumien lisäksi rippikoululaisille järjestetään kevätkaudella 2018 rippikouluopetusta normaalin kouluajan puitteissa 3-4 oppitunnin verran.

Rippikoulupassi

Rippikoululaiset saavat nk. riparipassin, johon tulee kerätä merkintöjä seurakunta-aktiivisuudesta. Välttämättömien läsnäolojen lisäksi passissa on paikka myös jumalanpalveluksille, joiden ajankohdan saa itse valita. Koulun jumalanpalveluksista ei saa rippikoulumerkintää. Lisätietoa riparipassien merkkien keräämisestä löydät riparipassin kansilehdiltä!   Palauta täyteen kerätty passi seurakuntaan 16.5.2018 mennessä!

Iltavesperit keskiviikkoisin

Rippikouluun kuuluu myös osallistuminen iltavespereiden (eli rukoushetkien) toteuttamiseen. Rippikouluinfossa jaetaan omat iltavesper-vuorot, joita on yhteensä 2kpl, yksi syksyllä ja yksi keväällä. Merkitse omat Vesper-vuorosi riparipassin takakanteen!

Rippikoululainen saapuu paikalle jo klo 17.30, jotta hän ehtii valmistella tehtäviä. Tehtävä voi olla esimerkiksi kynttilöiden sytyttäminen, virsikirjojen jakaminen, lukukappaleiden tai rukouksen lukeminen tms. Iltavesperiä vietetään klo 18.00-18.30, jonka jälkeen rippikoululainen pääsee kotiin. Toivotamme myös perheet lämpimästi tervetulleiksi iltavespereihin!

OHJEITA RIPPIKOULULAISELLE JUMALANPALVELUS-/MESSUMERKINTÖIHIN

Viikkomessut/sanajumalanpalvelukset ovat Varpaisjärven kirkossa sunnuntaisin klo 10.00.

1. Kun saavut kirkkoon, ota lakki päästä ja laita puhelin äänettömälle.

2. Käy kirjoittamassa nimesi sakastin pöydällä sijaitsevaan vihkoon.

Varmista, että joku paikalla olevista työntekijöistä huomaa sinut.

3. Ota virsikirja, oma kynä ja riparipassi kirkon penkkiin.

Asetu istumaan käytävän vasemmalla puolella olevan pylvään lähettyville kirkon etuosaan.

4. Valitse minkä numeron täytät riparipassista. Tee tehtävät messun aikana. Älä jätä tyhjiä kohtia!

5. Seuraa messun kulkua virsikirjan harmailta liitesivuilta (yleensä ensimmäinen sävelmäsarja s.994. Voit laittaa siihen nauhan). Virret löydät virsitaululta.

6. Kotikirkkosi messussa voit osana rippikouluopetusta käydä myös ehtoollisella. Halutessasi voit pyytää pelkän siunaamisen. Osallistu messuun myös laulamalla ja rukoilemalla!

7. Kirkkohetken päätyttyä näytä tekemäsi tehtävät  paikalla olevalle kirkon työntekijälle (sakastissa) ja pyydä kuittaus.

8. Joskus messun jälkeen on tarjolla kirkkokahvit seurakuntatalolla. Voit osallistua halutessasi myös niihin.

 

 

 

  

Ripari.fi

Käy kurkkaamassa ripari.fi sivustoa.