Helluntain kansanlaulu-maakirkko Koiraharjussa

su 28.5. klo 13.00 – 14.30
Koiraharjun muistomerkki, jossa teksti: Tähän on haudattu n. 60 ruumista, jotka ovat kuolleet suurina nälkävuosana 1867-1868.

Maakirkko kansanlaulujen sävelin Korpijärven Koiraharjun hautausmaalla. Hautausmaalla vuosina 1866-67 nälkään kuolleiden muistolehdossa (os. Tuovilanniementie, Korpijärvi). Yhteiskuljetus Varpaisjärveltä. Liturgia ja saarna Matias Koponen, kanttorina Anna-Kaisa Tolvanen. Mukana Kivikirkon kuoro.

Kirkonmenojen jälkeen Ulkoilmatilaisuudessa tarjoillaan nokipannukahvit. Olet lämpimästi tervetullut! 

Yhteiskuljetus

Pienbussikuljetus,  20 henkilölle paikat. Lähtö Pappilanpellon pysäkiltä klo 12.10, sen jälkeen seuraava pysähdys kirkon edestä klo 12.15. Paluumatka bussilla tapahtuman jälkeen.

Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Ota yhteyttä

vt. kirkkoherra
Kauppatie 17
73200  Varpaisjärvi

Viikkovapaat yleensä ma-ti. Tehtävässä 8.9.2023 saakka.

kanttori
Kauppatie 12
73200 Varpaisjärvi

Viikkovapaat yleensä ma-ti.