Loutekallio-päivä

ma 27.5. klo 10.15 – 11.45
Loutekallion kivet, kuva: Erkki Laitinen

Pyhän Mikaelin kirkon 120 juhlavuoden ohjelmassa on tutustumispäivä Loutekalliolla. Siellä on mahdollisuus tutustua kirkon kivien louhintapaikkaan ja –jälkiin sekä sen aikaisiin työkaluihin. Samalla kerrotaan lisätietoa kivitöistä ja kirkon rakennusvaiheista. Koululaisryhmille on varattu esittelyajat klo 9-10 ja 12-13. Yleisölle on esittelyjä klo 10.15 – 11.45. Luonnollisesti pullakahvi- ja mehutarjoilut kuuluvat raikkaaseen ulkoilmatapahtumaan. Tarjoilun hoitaa Lukkarilan kyläyhdistys. Loutekalliolle pääsee autolla metsäautotietä. Pysäköintipaikan rajallisuuden ja tien kapeuden takia suositellaan kimppakyytejä. Lisäksi seurakunnan järjestämä, ilmainen bussikuljetus kirkon parkkipaikalta lähtee klo 9.45. Opastus on Lukkarilantieltä, Pienimäen alta. Louhintapaikalle kuljetaan n. 200 metrin matka metsäpolkua.

KIRKON KIVET LOUTEKALLIOSTA

Josef Stenbäckin suunnittelema, komea kivikirkko on ollut paikallinen ylpeyden aihe jo pian 120 vuotta. Sitä pysähtyvät ihailemaan ja kuvaamaan usein myös satunnaiset matkailijat.

Kirkon rakentamista edelsi lähes 10 vuoden valmisteluvaihe, jonka tähtäimenä oli Varpaisjärven seurakunnan perustaminen. Kun päätös seurakunnasta vahvistettiin kesäkuussa 1900, alkoivat välittömästi oman kirkon rakentamisen käytännön valmistelut.

Nilsiän kirkkoherran suosituksesta suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Josef Stenbäck, joka on suunnitellut useita samoihin aikoihin valmistuneita kirkkoja lähiseudulla.

Kirkon paikaksi valikoitui muutamista vaihtoehdoista tal. Heikki Ruotsalaisen tarjoama paikka, joka ostettiin keväällä 1902.

Rakennusmateriaalista käytiin myös kovia keskusteluja. Ajan tavan mukaisesti kokouksessa käytettiin huutoäänestystä. Rakennustoimikunnan puheenjohtaja oli agitoinut rippikoululaiset huutamaan kivikirkon puolesta.

Arkkitehti Stenbäck oli jo kartoittanut paikkakunnan rakennuskivivarantoja. Kivien louhintapaikaksi valikoitui Loutekallio, jossa oli hyvää harmaata graniittia. Paikka sijaitsee Lukkarilan kylässä, ja oli silloin tal. Elias Simulaisen (nyk. Heiskalan tila) omistamalla tilalla.

Poraustyöt tehtiin kesinä 1902 ja 1903, lohkominen ja kuljetus talvina 1902-03 ja 1903-04. Kivitöiden tekijöinä olivat paikalliset ammattimiehet

vt. kirkkoherra
73200  Varpaisjärvi

Viikkovapaat yleensä ma-ti. Tehtävässä 8.9.2024 saakka.