Uutiset

Uutislistaukseen

Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkko.

Varpaisjärven seurakunta juhlii mikkelinpäivänä 110 -vuotiasta seurakuntaa

29.9.2020 13.02

Nyt mikkelinpäivänä 4.10. Klo 10.00 juhlistetaan 110-vuotiasta seurakuntaa perhejuhlamessussa. Perhemessussa otetaan erityisesti huomioon lapsiperheet. Messun yhteydessä siunataan myös tehtäväänsä Varpaisjärven seurakunnan uusi suntio Virpi Voutilainen. Juhlallisuudet päättää kakkukahvit. 

Varpaisjärven seurakunta itsenäistyi Venäjän keisarin majesteetillisella päätöksellä 1901 

Varpaisjärven seurakunta itsenäistyi Nilsiän emäseurakunnasta Venäjän keisarin majesteetillisella päätöksellä jo kesäkuun 8. päivänä 1901, mutta eri syistä johtuen seurakunta perustettiin virallisesti vasta 1.1.1910. Kirkko saatiin Varpaisjärvelle jo ennen seurakunnan virallista perustamista. 

Mikkelinpäivä on antanut Varpaisjärven kirkolle erityisen merkityksen. Pyhän Mikaelin kirkko on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelin mukaan ja sen vihkiminen tapahtui mikkelinpäivänä 2.10.1904

Salmetar raportoi Varpaisjärven kirkon vihkimisestä 5.lokakuuta 1904 

Kansalliskirjaston digiarkistosta löytyneessä Salmettaren artikkelissa kirjoitetaan kuinka vihkimistilaisuus keräsi runsaasti seurakuntalaisia kirkolle.  

“Jo edellisenä päivänä oli tulevan seurakunnan kirkolle kertynyt runsaslukuisasti yleisöä, jota vielä sunnuntai aamuna tuli lisää niin että kirkon seutuvilla ennen toimitusten alkamista oli noin 2000 henkeen nouseva ihmisjoukko”. 

Lehtiartikkelin mukaan juhlallisuudet alkoivat Iisalmen VPK: n kirkontornista soittamalla virrellä 152, jonka jälkeen yleisö pääsi köynnöksillä koristeltuun kirkkoon. Artikkelissa todetaan kirkon täyttyneen ääriään myöten eikä kaikki sisälle mahtunut, vaan suuri joukko jäi kirkon ulkopuolelle.  

Jumalanpalveluksen jälkeen vuorossa oli ollut juhlapäivälliset, joihin oli lehden mukaan kunniavieraina kutsuttu piispa ja papisto, arkkitehti J.Stenbäck, paikkakuntalaisia sekä kirkon rakennusmiehiä.  

Uutisessa kerrotaan uudesta kirkosta: “Kirkko, joka on J. Stenbäckin rakennuttama, on tehty harmaasta kivestä ja tekee se sievine torneineen katsojaan hauskan vaikutuksen. Istumapaikoille mahtuu kirkkoon 930 henkeä ja on se tullut maksamaan 89 000 mk.”