Uutiset

Uutislistaukseen

150-vuotiasta diakoniaa juhlistetaan Iisalmessa syyskuussa

Iisalmen rovastikunnan yhteistä diakonian 150-v juhlavuoden tapahtumaa Pidä huolta vietetään Iisalmessa Kustaa Aadolfin kirkossa 1.9.2022 klo 17.00 alkaen. Juhla alkaa yhteisellä keittoruokailulla kirkon kupeella ja ilta päättyy Pekka Simojoen konserttiin. Juhlassa on mukana piispa Jari Jolkkonen.  

llassa kuullaan diakonian historiaa sekä kanttoreiden musiikkiesityksiä. Juhlassa jaetaan myös Pro Diaconia –mitalit. Juhlassa mitalin saavat Mika “Sukevan sulttaani” Hujanen sekä Toritupa ry Kiuruvedeltä. Juha Vidgren sai mitalin jo aiemmin elokuussa. Mitali on arvokas huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan tai päätöksenteossaan toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen. Seurakunnat järjestävät myös yhteiskuljetuksia juhlaan ja niistä löytyy lisätietoa oman seurakunnan verkkosivuilta. 

Tapahtuma on kaikille avoin ja se on maksuton. 

150 vuotta ensimmäisen diakonissan vihkimyksestä 

Vuosi 2022 on kirkon diakonian juhlavuosi, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta diakonissan vihkimyksestä. Matilta Hoffman vihittiin diakonissaksi Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa 1.9.1872.  

Iisalmessa ensimmäinen diakonissa Anna Leskinen aloitti tehtävässään vuonna 1898. 

Vuonna 1944 kirkkolakiin tuli pykälä, joka määräsi, että jokaisen seurakunnan tuli palkata diakonissoja tai diakoneja työhön ja tästä saattoi poiketa vain kapitulin luvalla.  

Ammatillisesti toteutettu diakoniatyö on kirkon vahvuus. Koulutetut sosionomi-diakonit ja sairaanhoitaja-diakonissat tarjoavat luotettavaa ammattiapua hauraassa elämäntilanteessa oleville ihmisille tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen toimijoiden kanssa. Tänään kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää.    

Lisätiedot: Iisalmen seurakunta, johtava diakoniaviranhaltija Tanja Reinikainen, 044 7335 228, tanja.reinikainen@evl.fi 

12.8.2022 07.46