Uutislistaukseen

Pyhäinpäivän kynttilät kertovat ikävästä

Pyhäinpäivänä 5. marraskuuta syttyvät useat kynttilät hautausmailla. Iltakirkoissa luetaan vuoden aikana hautaan siunattujen nimet ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Pyhäinpäivänä on lupa surra, on suru sitten tuore tai vuosien takaa. 

Pyhäinpäivä 2022 pääkuva original.jpeg

Hautausmailla syttyvät kynttilät myös kertomaan muistoista, jotka elävät. Kynttilöiden sytyttäminen symbolisoi toivoa ja uskoa kuoleman jälkeiseen elämään. 

Hautausmailla on myös muistopaikkoja, johon voi viedä kynttilän, jos ei pääse viemään kynttilää läheisen haudalle tai hautaa ei ole.  

Kynttilöiden vieminen läheisen haudalla yleistyi 1940 –luvulla, kun haluttiin osoittaa kunnioitusta sodissa henkensä menettäneille sankarivainajille. Tapa laajeni kansan keskuudessa koskemaan kaikkia hautaan siunattuja omaisia. 

Pyhäinpäivän tapahtumat seurakunnissa 

Iisalmen seurakunta 

 • La 5.11. klo 10.00 messu Pyhän Ristin kirkossa. Herättäjäyhdistyksen kirkkopyhä. Seurakuntatalolla kirkkokahvit ja seurat, joissa puhujina Osmo Korkalainen, Martti Harju ja Sirkku Muilu. 

 • La 5.11. klo 13.00–15.00 diakoniatyöntekijät ja pappi ovat tavattavissa Kangaslammin- ja Vanhalla hautausmaalla. Työntekijät kiertelevät hautausmailla ja ovat valmiita keskustelemaan. 

 • La 5.11. klo 18.00 pyhäinpäivän iltakirkko Kustaa Aadolfin kirkossa. Luetaan kaikkien vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet. Iltakirkko striimataan. 

 • La 5.11. klo 18.00 hartaushetki Kangaslammin kappelilla. Ei nimien lukua. Voit ottaa mukaan oman kynttilän. 

Lapinlahden seurakunta 

 • Pe 4.11. klo 19.00 pyhäinpäivän aaton hartaus Alapitkän kirkossa. Hartauden yhteydessä luetaan viimeisen vuoden aikana Alapitkälle haudattujen nimet. Sytytetään kynttilät kaikille viimeisen vuoden aikana kuolleille hartauden yhteydessä. 

 • La 5.11. klo 19.00 pyhäinpäivän musiikkihartaus Lapinlahden kirkossa. Vuoden aikana menehtyneiden nimet luetaan ja heille sytytetään muistokynttilä. 

Nilakan seurakunta 

 • la 5.11. klo 10.00 Pyhäinpäivän messu Pielaveden kirkossa. Messun esirukousosassa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja heidän muistokseen sytytetään yksi kynttilä. 

 • la 5.11. klo 18.00 Pyhäinpäivän kynttiläkirkko Keiteleen kirkossa. Muistamme edesmenneitä seurakuntamme jäseniä rukouksin ja kynttilät syttyvät heidän muistokseen. 

Sonkajärven seurakunta 

 • La 5.11. klo 17.00 iltakirkko Sonkajärven kirkossa. Luetaan edellisestä pyhäinpäivästä tähän pyhäinpäivään välillä kuolleiden seurakuntalaisten nimet. 

 • La 5.11. klo 19.00 iltakirkko Sukevan kirkossa. Luetaan edellisestä pyhäinpäivästä tähän pyhäinpäivään välillä kuolleiden seurakuntalaisten nimet. 

Varpaisjärven seurakunta 

 • La 5.11. klo 19.00 Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa. Iltajumalanpalveluksessa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Heidän nimensä luetaan ja heidän muistokseen sytytetään kynttilä. 

Lisätietoja: 

27.10.2022 12.43